Mutfak Kültürü

Yöresel Mutfak

\r\n\r\n

Bilecik ili geleneksel beslenme yöntemleri etkinliğini sürdürmektedir. Beslenmede, tahıl türleri ilk sırayı alır. İl’e özgü yemeklerin çoğunluğunu hamur işleri oluşturur. Yöre halkının bir bölümü ekmeğini kendisi pişirir. Pide, bükme, hodalak fırında pişirilen ekmek türleridir.
\r\n
\r\nAyrıca yeni sönmüş ocağın kıvılcımlı küllü ateşine gömülerek yapılan kömme diye adlandırılan bir tür ekmek de yapılmaktadır.
\r\n
\r\nYöre halkı makarna,tarhana,kuskus,erişte gibi yiyecekleri de kendisi hazırlar.Bilecik’te,kentsel beslenme biçimleri giderek etki  alanını genişletmektedir.Ancak,geleneksel beslenme düzeni ve özgün yemekler,ağırlığını korumaktadır.Büzme,nohutlu tavuklu mantı,keşkek,ovmaç çorbası, mercimekli mantı,kesme hamur,saçta yufka böreği, yağlı yufka, su böreği,keklik kebabı güveç, kuru fasülye, kuskus pilavı, piruhi, samsı, pancar pekmezi, saç kebabı, köpük helvası, hoşmerim, kıtırcı helvası, karacaoğlu helvası, cevizli üzüm sucuğu, mantı, kavurma ;Bilecik’e özgü yemeklerin başlıcalarıdır.

\r\n\r\n

Dağ Eriği Ekşili Kesme Çorbası
\r\n
\r\nKullanılan malzemeler: 

\r\n
\r\n1.5 su bardağı yeşil küçük mercimek
\r\n1.5 su bardağı makarna(ev yapımı)
\r\n5-6 bardak et suyu
\r\n 1 su bardağı dağ eriği ve kızılcık kurusu
\r\nBir miktar karabiber,kimyon,tuz
\r\n Bol miktarda nane
\r\n 2 baş soğan
\r\n2 diş sarımsak
\r\n1 çorba kaşığı salça
\r\nBir miktar sıvı yağ
\r\n50 gr. Tereyağ 
\r\n
\r\nHazırlanışı: 1 kaşık sıvı yağda soğanlar incecik doğranır ve hafif sarartılır. Mercimek ve et suyu ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Mercimekler pişince makarna eklenir ve 1-2 taşım daha kaynatılır. Ayrı bir tavada dövülmüş sarımsak, salça, karabiber, kimyon ve nane tereyağ ile çorbanın üzerine sos olarak hazırlanır. Servis yapılacağı zaman bu sos kesme çorbanın üzerine gezdirilir. Dağ eriği ve kızılcık kurusu bir kapta 2 bardak su ile kaynatılarak özel lezzeti haiz ekşi hazırlanır. Arzu edildiği kadarı çorbaya eklenir. Sıcak servis yapılır.

\r\n\r\n

Bıldırcın Kebabı
\r\n
\r\n Kullanılan malzemeler: 5 Adet Bıldırcın
\r\n 50 Gr. Tereyağ
\r\n 20 adet patates
\r\n 1 adet domates
\r\n 1 baş küçük soğan
\r\n 1 diş sarımsak
\r\n 1 adet yeşil biber 
\r\n Karabiber ve tuz 
\r\nHazırlanışı:Bıldırcınların tüyleri yolunur ve tütsülenir. Güzelce yıkanır, süzülür. Sarımsak, karabiber ve tuz eklenir. 25 dakika sonra pişmiştir. Tencereden çıkartılarak mini fırın tepsisine alınır. Halka halinde kızartılan patates, yine halka halinde kesilen domates, biber tepsiye dizilerek pembeleşinceye kadar bekletilir. Bakır tabağa alınarak özenle tanzim edilir. Sıcak servis yapılır.

\r\n\r\n

Nohutlu Mantı
\r\nKullanılan Malzemeler: 
\r\n
\r\n 1kg. un
\r\n 1 adet yumurta
\r\n 0, 5 kg. nohut
\r\n 0,5 kg. yoğurt
\r\n 2 bardak su
\r\n150 gr. Tereyağı
\r\n tavuksuyu
\r\n0,5 çay bardağı sıvıyağ
\r\n1 yemek kaşığı salça
\r\n 1 demet maydanoz
\r\n 1 baş sarımsak
\r\n karabiber, tozbiber, tuz
\r\n
\r\nHazırlanışı: Hamur elde etmek için, yukarıda belirtilen miktarlardaki yumurta, su, tuz ve un hamur kıvamına gelinceye dek yuğurulur. Yumruk büyüklüğünde parçalara ayrılarak oklava ile yufka gibi açılır. Açılan yufkalar 4-5 cm. kare biçiminde kesilir. Bir gün önceden ıslatılan nohutlar dövülüp karabiber ilave edilerek bir karışım elde edilir. Bu karışımdan kesilen parçaların içine misket büyüklüğünde konur, dört köşesinden kapatılarak içine sıvıyağ sürülmüş tepsiye dizilir. Tepsi kızgın fırına sürülür ve altı ve üstü iyice pişirilir. 
\r\n
\r\nPişme işleminden sonda fırından alınarak üzerine mantıların hizasına kadar kaynatılmış tavuksuyu ilave edilerek tekrar fırına sürülür. Fırında suyunu biraz çektikten sonra çıkarılarak üzerine önceden hazırlanmış sarımsaklı yoğurt karışımı dökülerek mantıların üzerine yayılır. Daha sonra üzerine süsleme yapmak için salça, sıvıyağ ve yarım bardak su ateşte karıştırılarak sos elde edilir. Yine mantının üzerine ilave etmek için tereyağ ateşte kızdırılarak tozbiberle renklendirilir. Bu karışımlar da mantının üzerine dökülerek, maydanoz yaprakları ile süslenip, sıcak olarak servis yapılır. 
\r\n 

\r\n\r\n

 

\r\n\r\n

Büzme Tatlısı

\r\n\r\n

Kullanılacak Malzemeler:
\r\n
\r\n1,5 kg. un
\r\n2 adet yumurta
\r\n250 gr. tereyağı
\r\n1 çay bardağı sıvıyağ
\r\n1 su bardağı süt
\r\n1 yemek kaşığı sirke
\r\n1 tatlı kaşığı tozşeker
\r\n1 tutam tuz
\r\n1 kg. ceviziçi
\r\n1 su bardağı susam
\r\n50 gr. Hindistan cevizi
\r\n400 gdr. nişasta
\r\n6 su bardağı tozşeker (ravak için)
\r\n5 su bardağı su(ravak için)

\r\n\r\n

Hazırlanışı: Hamur elde etmek için, yukarıda belirtilen miktarlardaki yumurta, süt, sıvıyağ, sirke, tozşeker ve un karıştırılır ve hamur iyice yuğurulur. Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılarak oklava ile yufka gibi açılır. Hamura kıvamını verebilmek için yeterli miktarda nişasta ekilir ve açılan yufkalara çekilmiş ceviziçi serpilir. Yufkalar tekrar oklavaya özenle sarılır. Sarılma işleminden sonra hamurlar oklavada iken büzdürülür ve oklava içinden çıkarılır. Büzülmüş parçalar isteğe göre kesilerek yağlı tepsiye dizilir. Üzerine 250 gr. tereyağı eretilerek dökülür. Norman sıcaklıkta kızdırılan fırına sürülerek, pembeleşinceye kadar pişirilerek kızarması sağlanır. Pişirme işlemi bittikten sonra soğuması beklenirken, üzerine dökmen için 6 su bardağı tozşeker 5 su bardağı su ile ravak şeklini alıncaya kadar kaynatılır. Ravak 15 dakika kadar bekletildikten sonra tepsinin üzerine dökülerek soğumaya bırakılır. Diğer taraftan 1 su bardağı susam ezilerek ateşte kavrulur ve tepsinin üzerine yayılır. En son olarak 50 gram hindistan cevizi ile üzerine süsleme yapılır.

\r\n
YORUMLAR
Yorum Yapabilmek İçin Giriş Yapın ya da Üye Olun